Flanerend met een bvo’tje een lawa lopen; de ‘afko’s’ worden steeds meer onderdeel van onze taal (2024)

HDP op een terrasje, blote benen, baseball-jasje. Roep de ober: “doe mij maar een esma” Misschien heb je deze tekst wel eens voorbij horen komen, uit het populaire nummer ‘Anne-Fleur vakantie’. Zangeres Roxy Dekker is in korte tijd extreem populair geworden met een lied vol ‘afko’s’. Niet gek, gezien afkortingen erg populair zijn onder met name studenten. Zij hebben met hun taalgebruik en afkortingen langzamerhand een eigen woordenboek gecreëerd. Preply dook in deze nieuwe studententaal en zocht uit wat de afkortingen betekenen.

Waar het allemaal begon als een grapje op het Instagram-account ‘de haarclip van Marie Claire’ is er nu een eigen studententaal ontstaan. Het lijkt steeds meer een sport te worden om zo veel mogelijk nieuwe afkortingen te bedenken en te gebruiken. Zo moet je niet gek opkijken wanneer studenten op het terras praten over een heerlijke ‘havercappu’, wanneer je ze een slok uit hun cappuccino ziet nemen. Preply, het platform voor online taallessen, ging op onderzoek uit om erachter te komen welke afkortingen het meest gebruikt worden en wat deze ‘afko’s’ betekenen.

Eén esma alsjeblieft!

De afkortingen komen niet alleen terug in het lied van Roxy Dekker of op Instagram, maar ook in het dagelijks leven van studenten en jongeren. Er zijn bijvoorbeeld alleen al talloze afkortingen op het gebied van eten en drinken. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet!

Flanerend met een bvo’tje een lawa lopen; de ‘afko’s’ worden steeds meer onderdeel van onze taal (1)

Online lessen Engels Online lessen Nederlands Online lessen Spaans

Meer dan normaal

Volgens het Instituut voor de Nederlandse Taal is het meer dan normaal dat jongeren hun eigen taal verzinnen. De reden hiervan zou zijn dat jongeren zich makkelijker door middel van deze taal onderscheiden en dat ze zo ook makkelijker een boodschap over kunnen brengen. Ook Sylvia Johnson, taalexpert bij Preply, ziet het gebruik van afkortingen door studenten en jongeren niet als een probleem. “Het is eigenlijk wel heel logisch. Jongeren kunnen zich hiermee onderscheiden van bijvoorbeeld ouderen, die ‘hun taal’ niet begrijpen. Ik geloof niet dat het uiteindelijk echt de taalvaardigheid van studenten beïnvloedt. Zij weten echt wel wanneer het nodig is om ‘gewoon’ Nederlands te praten. Ik zie het vooral als iets luchtigs en grappigs.”

Afko’s meenemen in je eigen vocabulaire

Misschien heb jij jezelf ook al eens betrapt op het gebruiken van een studentenafkorting. Want jij hebt vast weleens geroepen dat je een avg’tje gaat eten of dat je het gezel vindt om een avondje uit te gaan. Wil je echt infiltreren in de studententaal? Zorg er dan voor dat je collega’s op vrijdagmiddag ‘kladiladi’ doen zodat jullie op tijd kunnen beginnen aan de ‘vrijmibo’. Ben je van plan om een bezoek te brengen aan een studentenhuis? Dan kan het zomaar zijn dat onderstaande afkortingen je om de oren vliegen.

Flanerend met een bvo’tje een lawa lopen; de ‘afko’s’ worden steeds meer onderdeel van onze taal (3)

Flanerend met een bvo’tje een lawa lopen; de ‘afko’s’ worden steeds meer onderdeel van onze taal (4)

Online cursussen

Zoek lessen die bij je huidige taalniveau en leerdoelen passen

Engels leren met online cursussen Frans leren met online cursussen Spaans leren met online cursussen

Studententaal

Het zijn niet alleen afkortingen die de taal over hebben genomen. Studenten hebben ook een geheel eigen benaming bedacht voor sommige woorden. Woon je bijvoorbeeld in een studentenhuis? Dan heb je wel een paar hg’s (huisgenoten). Waarschijnlijk heb je dan een aantal hospi’s (hospiteeravonden) gehad, voordat je je studentenkamer kreeg. De kans is ook zeer groot dat je wel eens hebt doorgehaald (nachtje niet slapen) met een paar vrienden. Heb je weleens iemand willen versieren zodat je niet alleen naar huis hoefde? Dan kun je geheid de vraag verwachten of je nog ‘geregeld’ hebt. Of heb je een studententien gehaald voor een tentamen? Juich dan maar niet te hard, dan heb je gewoon een 5,5 op je cijferlijst staan.

Verdiep je in andere talen met Preply

Wil jij in plaats van de Nederlandse studententaal een andere taal leren? Volg dan bijvoorbeeld een online Spaanse les of een online Engelse les via Preply. Preply, dat wereldwijd meer dan 32.000 ervaren taaldocenten in 50 talen op één marktplaats samenbrengt, maakt het gemakkelijker om taalbarrières te overwinnen. Er zijn zelfs mogelijkheden voor een online Arabische les of een online Japanse les.

We hopen dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in de taal van jongeren en studenten. En wie weet vraag jij je vrienden straks wel of ze tijd hebben voor een lawa. Tot ziens bij een ander onderzoek!

Flanerend met een bvo’tje een lawa lopen; de ‘afko’s’ worden steeds meer onderdeel van onze taal (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5971

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.