Gynaecologie afdeling - Zorg is aandacht | HMC (2024)

Over Gynaecologie

Gynaecologie afdeling - Zorg is aandacht | HMC (1)

U kunt met allerlei klachten bij de gynaecologen van HMC terecht. Niet alleen bij menstruatieproblemen of overgangsklachten, maar ook als u vragen heeft over anticonceptie, een afwijkend uitstrijkje heeft of problemen hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt u bij ons rekenen op de beste zorg.

Alle gynaecologische klachten

Onze gynaecologen behandelen alle gynaecologische klachten en aandoeningen. Dit zijn klachten en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u op alle locaties terecht met bijvoorbeeld:

  • vragen over anticonceptie
  • menstruatieklachten
  • vagin*le klachten
  • problemen bij het zwanger worden
  • een afwijkend uitstrijkje
  • overgangsklachten

Een gynaecoloog begeleidt ook complexe zwangerschappen en bevallingen. Kijk voor meer informatie bij de afdeling Verloskunde.

Bekkenbodemcentrum

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar veel patiënten vinden het lastig om hun problemen te bespreken en denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. HMC is gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodemklachten zoals verzakkings- of incontinentieklachten. In het bekkenbodemcentrum onderzoeken we uw klachten met een team van verschillende specialisten. In dit team werkt de gynaecoloog samen met bijvoorbeeld de uroloog, de bekkenbodemfysiotherapeut en de continentieverpleegkundige. Zo krijgt u de beste zorg.

Afwijkend uitstrijkje

Een afwijkend uitstrijkje kan veel onrust veroorzaken. Natuurlijk wilt u dan snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC is een speciaal spreekuur voor patiënten met een afwijkend uitstrijkje.Hier kunt u terecht voor aanvullend onderzoek en krijgt u uitleg over de betekenis van een afwijkend uitstrijkje.De uitslag van het onderzoek is in de meeste gevallen na 7 werkdagen bekend.

Gynaecologische kanker

Onze gynaecologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische kanker. Dat is bijvoorbeeld baarmoederhalskan*er, baarmoederkanker en eierstokkanker. U kunt bij ons terecht voor een snelle diagnose. Is de uitslag kanker? Dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Endometriose

Endometriose is een goedaardige aandoening die alleen voorkomt bij vrouwen die menstrueren. Bij endometriose bevindt het baarmoederhalsslijmvlies (het endometrium) zich ook buiten de baarmoeder. Dat kan tijdens de menstruatie veel verschillende klachten geven. In het HMC endometriosecentrum werken verschillende specialisten samen om de kwaliteit van leven van vrouwen met endometriose te verhogen. We maken gebruik van moderne technieken om ook kleinere afwijkingen in beeld te brengen. Door een vroege diagnose voorkomen we uitgebreide operaties. We hebben aandacht voor de lichamelijke gevolgen én ook voor de emoties die de ziekte met zich mee kan brengen. Zo is er onder andere de mogelijkheid van lotgenotencontact.

Kijkoperaties

HMC is gespecialiseerd in gynaecologische kijkoperaties. Bij een kijkoperatie onderzoekt en behandelt de gynaecoloog organen in uw buik, zoals baarmoeder en eierstokken, met behulp van een kleine camera. De camera wordt via een kleine opening in uw buik of via de schede ingebracht. Onze specialisten passen deze operatietechniek onder andere toe bij een baarmoeder-, cyste- of eierstokverwijdering. Dankzij een kijkoperatie duurt een opname korter en verloopt het herstel sneller dan bij een operatie via een buiksnede.

Onvervulde kinderwens

Wilt u graag zwanger worden, maar blijft uw wens onvervuld? Met een verwijzing van uw huisarts kunnen u en uw partner een afspraak maken bij ons fertiliteitsspreekuur. Wij doen eerst onderzoek naar de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, zowel bij uw als uw partner. We brengen uw situatie in kaart en plannen eventueel vervolgonderzoek zoals bloedonderzoek of spermaonderzoek. Het is dus van groot belang dat u samen naar de eerste afspraak komt. De gynaecoloog bespreekt de uitslag en de mogelijke behandelingen met u.

Speciale spreekuren

Voor bepaalde klachten hebben wij speciale spreekuren. De behandelaars op zo’n spreekuur hebben allemaal bijzondere expertise op het gebied van de aandoening/klacht of werken nauw samen met andere specialisten uit het ziekenhuis. Er is:

  • een vulvaspreekuur voor patiënten die last hebben van jeuk en irritatie aan de vagin* of problemen hebben bij het vrijen
  • een menstruatiespreekuur voor patiënten die veel klachten hebben tijdens de menstruatie
  • een bekkenbodemspreekuur voor patiënten die last hebben van bekkenbodemklachten
  • een spreekuur voor patiënten die last hebben van bloedverlies na de overgang (menopauze)
  • een pessariumspreekuur
  • een spreekuur voor patiënten met een afwijkend uitstrijkje
  • een spreekuur voor patiënten met urgente klachten
  • een spreekuur voor klachten van de overgang

Waar vind ik meer informatie?

Uitgebreide informatie is te vinden op de website DeGynaecoloog.nl.
Deze website is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en geeft betrouwbare informatie. Alle informatie die u hier vindt, is ontwikkeld door zorgverleners in samenwerking met patiënten of patiëntverenigingen. Ook vindt u hier informatie over buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Extra informatie

Brochure behandeling zonder buikoperatie bij bloedingen veroorzaakt door poliepen en vleesbomen (Medtronic)

Gynaecologie afdeling - Zorg is aandacht | HMC (2024)

FAQs

Gynaecologie afdeling - Zorg is aandacht | HMC? ›

U kunt met allerlei klachten bij de gynaecologen van HMC terecht. Niet alleen bij menstruatieproblemen of overgangsklachten, maar ook als u vragen heeft over anticonceptie, een afwijkend uitstrijkje heeft of problemen hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt u bij ons rekenen op de beste zorg.

Wat doet de afdeling gynaecologie? ›

De afdeling Gynaecologie houdt zich bezig met de diagnostiek, de behandeling en het wetenschappelijk onderzoek van aandoeningen aan de vrouwelijke geslachtsorganen, inclusief vruchtbaarheidsstoornissen. De zorg voor de zwangere vrouw en haar bevalling valt onder de afdeling Verloskunde.

Wat is de rol van een gynaecoloog? ›

Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie. Soms zul je ook chirurgisch ingrijpen.

Is een gynaecoloog alleen voor vrouwen? ›

Een gynaecoloog is een arts die als medische specialist in een ziekenhuis werkt. Gynaecologen hebben zich gespecialiseerd in vrouwenziekten en houden zich bezig met ziektes en klachten van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Hoeveel verdient een gynaecologie? ›

Als beginnend gynaecoloog ontvang je een brutosalaris van ongeveer €70.000,- per jaar. Dit kan oplopen tot zo'n €130.000,- per jaar. Je kan ook als zzp gynaecoloog aan de slag gaan. Als zzp'er liggen je bruto inkomsten tussen de €150.000,- en €250.000,- per jaar.

Wat doet een gynaecoloog bij controle? ›

Tijdens een routinecontrole voert de gynaecoloog een inwendig en/of uitwendig onderzoek van de geslachtsorganen uit en kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Hoeveel verdient een gynaecoloog per bevalling? ›

Waar een gynaecoloog per geboorte minsten 370 € verdient – vaak dubbel zoveel bij niet-geconventioneerd tarief – verdient een zelfstandige vroedvrouw bruto 250€ per geboorte. Dat met onvergelijkbaar uurloon: een vroedvrouw concentreert zich op je, een gynaecoloog moet tijd tussen consulten en bevallingen verdelen.

Hoe heet een gynaecoloog voor mannen? ›

Maar wat betekent andrologie dan? Dit medisch specialisme houdt zich bezig met de voortplantingsorganen van mannen. Je kunt deze functie eigenlijk zien als een soort gynaecoloog voor mannen. Je behandelt bijvoorbeeld onvruchtbare mannen, mannen die hun zaad willen laten invriezen of mannen met seksuologische problemen.

Kunnen mannen gynaecoloog worden? ›

Bij gezondheidszorg en welzijn (faculteit geneeskunde) promoveerden de laatste 6 jaar zelfs meer vrouwen dan mannen: 614 vrouwen haalden een doctorstitel in 2009/2010, tegenover 547 man- nen. 10 Ook dit werkt een toenemend aantal vrouwe- lijke gynaecologen in opleiding mogelijk in de hand.

Hoeveel procent gynaecoloog is man? ›

De gynaecologen zijn gemiddeld 16 jaar in het specialistenregister ingeschreven. In dit vakgebied is de verhouding mannen - vrouwen 2 op 1 (68 procent versus 32 procent).

Is het moeilijk om gynaecoloog te worden? ›

Is de opleiding lastig? De opleiding tot gynaecoloog is vooral een zware opleiding. Je werkt ongeveer 50 tot 60 uur in de week, waarvan een groot deel in de avonden, nachten en weekenden. Je doet ongeveer 30% diensten en bent 70% bezig met je opleiding.

Hoe lang moet je studeren om gynaecoloog te worden? ›

Opleiding. Na de universitaire opleiding geneeskunde kun je de opleiding gynaecoloog volgen. Deze duurt 5 jaar. En bestaat meestal uit een jaar buitenland en 2 jaar perifeer naast universitair.

Wat verdient een huisarts per maand? ›

Check je salaris!

De meerderheid van Huisartsen verdient een salaris tussen € 2.926 en € 10.538 per maand in 2024. Een maandloon voor beginnende Huisartsen varieert van € 2.926 tot € 6.559. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 3.618 en € 8.374 per maand liggen.

Wat valt er onder gynaecologie? ›

Onze gynaecologen behandelen klachten en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen: de baarmoeder, eierstokken, vulva en vagin*.

Wat gebeurt er bij de gynaecoloog? ›

Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.

Wat controleert de gynaecoloog? ›

Bij elk bezoek kom je te weten of je baby, baarmoeder en buik gezond doorgroeien, en of de ligging en hartslag van het kind in orde zijn. Ook controleert de gynaecoloog je gewicht, bloed(druk) en urine.

Welke organen behandelt een gynaecoloog? ›

De medewerkers van de afdeling Gynaecologie onderzoeken en behandelen aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Voorbeelden hiervan zijn problemen met de menstruatie, incontinentie- en verzakkingsklachten of anticonceptie.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5918

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.